El romanesco (Brassica oleracea) al contrari del que se sol creure, no és un híbrid entre coliflor (Brassica oleracea var. Botrytis) i bròquil (Brassica oleracea var. Italica), sinó és una varietat verda de coliflor italiana, de la família de les brassicàcies. No obstant això, hi ha coliflors de color violeta i groc, però cap té aquesta forma tan singular.
Com totes les espècies d’aquesta família, és ric en nutrients, vitamina C, fibra soluble, potassi, fòsfor, àcid fòlic i carotenoides. Se sol consumir cuit o al vapor encara que també s’acostuma a utilitzar com a verdura crua.
Una de les més cridaneres característiques del romanesco és que presenta geometria fractal en la seva estructura.

Una geometria fractal és un objecte matemàtic de gran complexitat definit per algorismes simples. El terme fractal es va crear a partir de l’arrel llatina fractus ‘trencat, fracturat, irregular’. Les fractals neixen de l’intent de trobar una geometria més apropiada per descriure els objectes de la natura.

No té certa màgia el romanescu en la seva estructura fractal? El que sí és cert que és el plaer que s’experimenta quan te’l menges. El podeu trobar al menu de Gener de Menjador ca la Rosa.

Info de la Wikipedia