Diumenge 20 d’Octubre 1a Edició del Mercat de Pagès. La Sagrera, a la plaça de Masadas, ha dona’t la benvinguda a un nou mercat de pagès. Una iniciativa per canviar els hàbits de consum del barri. Els veïns han pogut conèixer de primera mà productes locals i ecològics i, fins i tot, s’han fet cues per aconseguir emportar-se una planta per cultivar-la a casa. 

La compra directament a productors és un privilegi pels que vivim a la ciutat. Les estructures de les grans superfícies fan que abans que el producte arribi a les cases hagi passat per mínim un , dos o de vegades fins a tres intermediaris, afegint cost en cada pas,  no només cost pels compradors sinó també pels propis pagesos que han de reduir el seu preu del producte presionats pels preus de venta finals.
El productor coneix de primera mà el que ven,  quina està en el seu punt òptim, quina necessita encara un dia, com s,ha conreat, amb que es pot cuinar, afegeix el seu coneixement sobre les verdures i fruites. Sinó l’ha fet créixer aquesta informació no l’ha rebem.
L’objectiu és fer créixer la consciència agroecològica i el suport a projectes amb menys petjada ecològica i que fomentin l’equilibri territorial.

Els paradistes d’aquesta primera edició:

TERAPIAS ITINERANTES 
terapias itinerantesTeràpies Itinerantes és un projecte que neix a Mèxic l’any 2013 amb l’objectiu de recuperar i compartir sabers sobre medicina natural i mètodes terapèutics holístic. Donant prioritat al fet que aquestes pràctiques guaridores estiguin a l’abast de totes i tots.
Actualment, des de finals del 2015, el projecte es troba a Espanya. Elaboren artesanalment productes naturals amb matèries primeres de qualitat centrant-se en els coneixements sobre fitoteràpia i aromateràpia.
És un projecte que neix del cor i des de l’amor a la Terra i a tots els Éssers.
A la seva paradeta podrem trobar cremes, cosmètica natural i pastura de dents d’elaboració pròpia.

LA CUINA DEL COMÚ
LaCuinaDelComuLa Cuina del Comú és una cooperativa que des del 2015 treballa per promoure l’economia solidària en l’àmbit de la gastronomia.
Treballant conjuntament amb productores del territori neix el projecte d’elaboració de productes transformats a partir d’excedents alimentaris. Oferint un producte artesanal i saludable propi, per a poder-ne gaudir al llarg de l’any o de formes diverses en la seva temporada. Evitant així el malbaratament alimentari i cooperant en la gestió dels excedents alimentaris per al bé comú.
A l’obrador transformen aliments vegetals i ecològics, des de la perspectiva de la sobirania alimentària, del consum conscient i transformador.
A la seva parada podrem trobar una àmplia oferta de melmelades, xútneys, cremes per untar vegetals, dolços de rebosteria, hamburgueses veganes, salses, condiments, oli, llegum, farina, cerveses…

FRUITES I VERDURES DE TORRELLES DE LLOBREGAT
El Santi ve des de Torrelles de Llobregat per oferir-nos els productes directes de l’horta. Tots ells, amb segell de venta de proximitat. A la seva paradeta podreu trobar caquis, prunes, pomes, cireres, patates, préssecs, raïm de taula, i altres productes de temporada de l’horta.

 

 

PRODUCTES D’HORTA I ELABORATS
L’Àngels ve des de Subirats, i també garanteix la venda directa dels seus productes. A més de productes directes de la vinya, els fruiters i l’horta, també podrem trobar elaborats en la seva paradeta, com conserves vegetals, sucs sense sucres afegits i melmelades.
Entre aquests productes trobem la mongeta del ganxet, que és un producte típic de la cuina tradicional catalana. Aquest producte tan preuat de la nostra gastronomia és una varietat típica de la zona del Vallès, el Maresme i algunes zones de la Selva. Es caracteritza per tenir els grans blancs, lleugerament brillants, aplanats i fortament arronyonats.

TOMATING
Tomating va néixer amb l’objectiu de recuperar espècies d’horta autòctones per descobrir tots els sabors d’abans. Van començar pels tomàquets, però ara han salvat de l’oblit desenes d’espècies d’horta, plantes culinàries, aromàtiques, medicinals… Darrera de cadascun dels seus productes no només hi ha sabors únics, també la tradició d’un territori, dels seus habitants, el seu clima, la seva història, tradicions, cultures…També hi ha salut perquè fan 100% agricultura ecològica, sense pesticides ni fertilitzats químics.
En la seva paradeta podrem trobar tomàquets d’espècies autòctones per recuperar tots els sabors d’abans. Ja que, prioritzen qualitat a productivitat, per això rebutgen híbrids insípids i tomaqueres de laboratori.

MUSSONS
Mussons Vins neix amb l’herència de més de 80 anys de tradició familiar. L’any 1964 es comencen a embotellar vins i elmateix any, es patenta la marca Mussons. El 1991 comencen el cultiu de vinya a Poboleda, en el cor del Priorat i l’any 2009 es refunda la companyia amb el nom de MussonsVins.
L’any 2010 Mussons obre la seva enoteca a Sabadell. Allà es poden trobar les seves varietats així com una àmplia gama de referències d’altres Denominacions d’Origen. A l’enoteca es realitzen també cursos de cata per a disfrutar dels secrets de l’etnologia de la mà experta de MussonsVins.
MussonsVins, neix amb l’herència de la passió per la viña, el respecte pel vi i les arrels del Priorat, traslladant als seus vins aquests valors.