El diumenge 2 de maig es va fer una recollida de signatures al Mercat de Pagès a la plaça Masadas.
Aquí la petita història d’un gran engany i traïció al poble de Sant Andreu #NOensROBAREUlesCASERNES

“L’any 2004, havent estat les casernes abandonades pel Ministeri de Defensa feia anys, el veïnal andreuenc inicia una lluita perquè aquests terrenys siguin recuperats per l’Ajuntament. En aquesta lluita, els veïns i veïnes andreuenques tenien com a objectiu la seva recuperació per a usos veïnals, materialitzats en equipaments i habitatge públics, en cap cas van posar el seu temps i energies, perquè tercers, sigui Ajuntament, Estat, o empresari privat, s’omplís les butxaques a costa de l’espoli de lo públic.

La recuperació d’aquests terrenys es va fer, malgrat haver signat l’Ajuntament un primer acord d’adquisició de la meitat dels terrenys per 13 milions de €, mitjançant la compra de la totalitat per part del Consorci de la Zona Franca (entitat de titularitat pública, amb llicència per actuar com si fos privada, no havent de guardar l’ètica que s’exigeix a l’administració pública, prioritzant el benefici econòmic, etc.) desprès de la renuncia per pert de l’Ajuntament d’amagat del veïnat, per una quantitat més de sis vegades superior, 83 milions de €!

Posteriorment, es crea la Comissió de seguiment de Casernes, integrada per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca, i entitats veïnals i cíviques de sant Andreu, a la qual es pacten els usos d’aquests terrenys.

A 2019, i arran de la seva publicació oficial, vam ser coneixedors de la intenció del Consorci, amb el vistiplau de l’Ajuntament, de subhastar peces de terreny destinades a equipaments públics al millor postor, fet que va provocar un nou alçament veïnal contra el que veiem com un deslleial espoli. Presentades més de 2000 signatures contra aquesta pretensió de privatitzar els terrenys públics tan lluitats, la regidora de Districte i la consellera de Barri van garantir a veïnes i veïns que aturarien la compravenda en favor de Memora Serveis Funeraris, millor postor de la subhasta, mentre afirmar estar en absoluta sintonia amb les reivindicacions veïnals. Lluny de complir amb la paraula donada al veïnat, avui sabem que van continuar donant consignes a Memora respecte a l’aspecte exterior de l’edifici que hi havia d’albergar un tanatori privat a terrenys públics.

Veïnes, veïns, i entitats que els representen, vam cometre l’error de creure en la paraula dels representants del Districte, i ens trobem, a finals de 2020, que el procés ha seguit el seu curs, que memora he fet paga i senyal i redacció del projecte, que resta només el pagament definitiu de la totalitat de la quantitat pactada, i que l’Ajuntament, com si mai hagués existit cap lluita veïnal vinculada a aquests terrenys, ens ho presenta com un projecte fantàstic per les casernes i el Districte.

La urgència constreny, i les sis associacions veïnals del Districte més properes als terrenys en perill, ens posem ràpidament d’acord en defensar plegats el que tant va costar aconseguir anys enrere, per les vies que calguin. Des del Districte triguen tres reunions fugint d’estudi, a deixar-nos clar que no tenen cap intenció d’aturar la construcció d’un tanatori privat als terrenys públics de casernes, que no s’oposaran a aprovar el canvi d’usos necessari perquè Memora pugui construir quelcom diferent de l’estipulat al PAD, que no assumeixen cap garantia que la resta d’equipaments pendents a casernes siguin públics, i que sota el seu criteri, els processos participatius no són jurídicament vinculants.

Amb res més que parlar a uns despatxos que sembla que han deixat de treballar pel poble, per passar a estendre catifes al capital, tornem la lluita als carrers, aplegant complicitats de la resta d’entitats socials, culturals, i ciutadanes d’un Sant Andreu sempre lluitador.

Una de les darreres decisions presses per l’Assemblea d’Entitats per les Casernes ha estat forçar, mitjançant la recollida de signatures d’un mínim de l’1% del cens de majors de setze anys del Districte, una Audiència Pública extraordinària amb aquest únic tema a l’ordre del dia, a la que tots els grups s’hi hauran de posicionar clarament al respecte, i a la que reclamarem:

Que es paralitzi la venda de terrenys públics a favor de Memora Serveis Funeraris i en cas que es plantegi un canvi d’usos favorable a aquesta empresa, el Districte i les seves forces polítiques votin en contra.

  • Que cap terreny destinat a ús públic al districte de sant Andreu sigui venut o traspassat
  • Que es respectin escrupolosament els acords derivats dels processos participatius
  • Que els equipaments públics pendents de construir en el districte, competència de l’Ajuntament, siguin prioritats pressupostàries d’aquest.”