Però abans de començar per la V gamma anem a fer una revisió de les diferents gammes, per donar pautes per classificar-les i com tractar-les.

¿Però què són les gammes? Els productes es classifiquen en diferents rangs bàsicament segons el tractament que han rebut:

Productes frescos (1era gamma). Engloba als bàsics dels bàsics: verdures, carn, peix, marisc i ous. Són fets no transformats que no han sofert cap tractament higienitzant ni de conservació. Són aliments molt peribles, que requereixen refrigeració, i amb els quals s’ha d’extremar les condicions de higiene. Les llegums i cereals resulten més estables.

Conserves i semiconserves (2ona gamma). Aquests productes han sofert un tractament per a la seva conservació (normalment calor), però poden desenvolupar microorganismes anaeròbics (no necessiten oxigen), per la qual cosa cal verificar els envasos que no s’incorporen, amb líquid turbo oxidat. Atenció a les anxoves, que necessiten refrigeració.

Congelats i ultracongelats (3a gamma). Aquí mantenir la cadena de fred és un fet obligat, per la qual cosa no cal consumir aliments que evidencien que s’ha produït una desglaç, encara que hagi estat parcial, com per exemple la presència de gebre al menjar. Aquí les bosses isotermes per a transport són necessàries.

Productes processats envasats al buit o en atmosferes controlades: (4ta gamma). Són els productes hortofruitícoles frescos, nets, lliures de parts no comestibles i trossejats. Venen envasats al buit i és convenient comprovar que no existeixen bosses d’aire. En alguns casos s’han de mantenir en fred.

Productes de 5ena gamma. Són plats d’última generació preparats i envasats després de sotmetre’ls a processos higienitzants que asseguren les seves característiques físiques originals de sabor, olor … tant la seva salut i seguretat de consum. Són fàcils i ràpids de preparar, i no és necessari ni equipació ni formació especial.

L’oferta de productes de 5ena gamma és molt àmplia, va des de plats quotidians fins a sofisticats plats d’alta cuina, pel que es poden utilitzar tal o com part de l’anomenada “cuina d’assamblage” en què es fan servir com a base d’altres preparacions més creatives.

Es fan servir cada vegada més als restaurants de cuines i hotels com una eina complementària per les seves nombroses avantatges, i així els productes de la 5 ena gama arriben a les nostres cases avalades per grans restauradores. Aquest tipus de productes són el resultat d’una clara necessitat del consumidor actual: aliments de qualitat ja elaborats que estalvien temps a la cuina a un preu assequible.

Et vindria de gust provar els aliments de 5ena gamma fets a Ca la Rosa? 😉