En la nostra darrera entrada al bloc parlàvem dels menús vegetarians en menjadors infantils, i us vam prometre que properament parlaríem sobre les proteïnes vegetals i aquí les tenim.

Les proteïnes vegetals, tal com el seu nom ho diu, són aquelles que no són d’origen animal, sinó que provenen del món vegetal. Podem començar amb els clàssics de tota la vida, que seria combinar llenties i arròs. Quan es combinen aquests dos aliments s’obté una proteïna completa i de qualitat, ja que es complementen en aminoàcids essencials (aminoàcids que no sintetitza el cos i són necessaris). Els llegums són pobres en aminoàcid metioninda i riques en lisina; i els cereals i fruits secs, al revés, són rics en metionina i pobres en lisina, de manera que la combinació d’aquests aliments permet obtenir un plat molt nutritiu i és un fantàstic recurs per al plat vegetarià i vegà com a font proteica.

Ara que si volem ser més moderns, podem esmentar derivats de la soja,com el tofu i l’heura o del blat com el seitan i també fermentats com el tempeh,…

També tal i com comentem a l’anterior article, també hem de tenir en compte que hi ha diverses opcions dins els vegetarianisme Dins el grup ovolacteovegetarians s’accepta el consum d’algun aliment d’origen animal com l’ou i / o làctics, la qual cosa permet ampliar l’oferta de la part proteica, l’ou és una font proteica d’un alt valor biològic i els làctis poden també combinar-se amb altres aliments, com la fruita seca, per aconseguir proteïnes de qualitat.

Un cop obtinguda la proteïna vegetal és important completar la meitat del plat amb verdures / vegetals i fruites i l’altre quart de cereals, limitant els refinats i promocionant els integrals, per assegurar una bona aportació de fibra a la dieta.

En definitiva, des de Menjador Ca la Rosa només ens encarregarem d’oferir un menú equilibrat pels nens i nenes i que els proporcioni tots els macro i micronutrients en la dieta diària.