Aquest article és una invitació, o potser una tribuna o una crida, com vulgueu entomar-ho. Sabem bé l’angoixa per la qual van passar molts restaurants durant la COVID 19 i la necessitat de recuperar-se. Però ara que ja ha passat aquest temps d’inactivitat i de reflexió, ara que estem patint el canvi climàtic que ja ha deixat de tocar-nos la porta per entrar directament i afectar la nostra qualitat de vida: Què hem canviat? Què podem fer?
Òbviament no tenim totes les respostes, però des del nostre petit restaurant, La Floristeria, volem compartir amb vosaltres uns primers passos i la nostra visió: cal promoure tot tipus de projectes que afegeixin un impacte positiu, social i mediambiental, als seus productes i serveis. Cal triar la proximitat, el comerç just, l’agroecologia i proveïdors que venen i cuiden més del nostre territori. Un tema molt pendent en el sector de la restauració.
Es pot prendre acta d’aquesta observació especialment en el cas de les begudes i d’alguns ingredients bàsics, com són el sucre, el cafè o el té. Hi ha una manca rotunda d’alternatives a les grans marques multinacionals, tot i això existeixen petites i mitjanes empreses o cooperatives que a tot Catalunya i Espanya estan aportant beneficis socials i mediambientals.
Us proposem uns exemples concrets, primeres opcions importants i senzilles que es poden posar en marxa ràpidament. A La Flori, hem escollit la cervesa de tirador eco i de proximitat Capfoguer, que té el seu obrador a Santa Coloma de Gramenet i es proveeix amb ingredients ecològics dels camps de Lo Vilot, a Lleida. Amb el cafè, el sucre i el té, cuidem que siguin de comerç just i/o ecològics, sense perjudicar el preu final. També, pel que fa a les altres begudes, vam decidir centrar únicament la nostra oferta en projectes amb valor afegit: la Frixen cola, l’alternativa local i ecològica que “la coca-cola no vol que provis”, o les cerveses artesanes B de gust, que treballen amb persones en risc d’exclusió laboral o social i afavoreixen la biodiversitat local, a prop de Girona, o, per últim, les cerveses 08, amb un obrador artesà situat a Clot i pròxim a la gent del barri.
Tots aquests projectes s’inscriuen en el marc de l’economia solidària, és a dir que comparteixen una visió i una pràctica transformadora que “col·loca els processos de sosteniment de la vida al centre de l’activitat socioeconòmica (…) i per sobre del capital i de la seva acumulació”. Us convidem a llegir la carta de principis de L’economia solidària que treballa en sis eixos: l’equitat, el treball digne, la sostenibilitat ecològica, la cooperació, el repartiment just de la riquesa i el compromís en l’entorn.
Són aquests principis els que posem en pràctica donant suport a totes aquestes proveïdores i deixant a banda, o almenys parcialment, els productes que dominen el mercat.
La por a no respondre als hàbits dels clients és comprensible, però el perill és evident: estem homogeneïtzant massa el consum, acostumant la nostra clientela als mateixos productes. És a dir, estem posant en una safata les condicions que busquen precisament grans corporacions.
Pensem que el nostre rol com a restauradors és fer entendre que el gust i el preu d’un plat o d’una beguda no són els únics criteris. Hem de començar col·lectivament a desenvolupar els principis del comerç just i de l’economia solidària als nostres bars i restaurants.
Valorem com es fan els productes, donem a conèixer la realitat dels camps, les productores i tots aquests projectes del nostre territori. A La Floristeria de Masadas, hem pogut comprovar-ho, els clients agraeixen les begudes i productes diferents, especialment si aporten un valor afegit.
Deixem la coca a la cola!
L’equip de La Floristeria
Un projecte de Coop. Ca la rosa
Deixeu un comentari